Εκτύπωση
Κατηγορία: Άλλα κείμενα
Εμφανίσεις: 1037


Διασυρμός της Κύπρου για τα «Αμπελοπούλια» και η Ανάγκη Προστασίας των Άγριων Πτηνών
 

Το άρθρο αυτό έχει σκοπό την ευαισθητοποίηση του Κυπριακού κοινού για την ανάγκη προστασίας και φροντίδας των αηδονιών και των άλλων μεταναστευτικών πουλιών. Τα όμορφα και γλυκόλαλα αηδόνια εξοντώνονται μαζικά στην Κύπρο και καταναλώνονται ως «αμπελοπούλια».

Κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο ψήφισμα με τίτλο «Ζητείστε Από την Κύπρο να Τερματίσει την σφαγή των Αηδονιών» (Ask Cyprus to End Songbird Slaughter). Με το ψήφισμα αυτό καταδικάζεται η Κύπρος για την εξόντωση των άγριων, μεταναστευτικών πτηνών που χρησιμοποιούν την Κύπρο ως ενδιάμεσο σταθμό για να ξεκουραστούν και να φάνε, ενώ έρχονται από τα βάθη της Ασίας και της Αφρικής, πριν συνεχίσουν το μακρινό τους ταξίδι προς τις βορειότερες χώρες της Ευρώπης. Το ψήφισμα απευθυνόταν προς τον Υπουργό Γεωργίας και Φυσικών Πόρων και τον καλούσε να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για άμεσο τερματισμό της εξόντωσης των θαυμάσιων αυτών, μεταναστευτικών πουλιών.

Σύμφωνα με το ψήφισμα θανατώνονται αδιακρίτως κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες άγρια πουλιά. Με τα δίκτυα που χρησιμοποιούνται συλλαμβάνεται κάθε πετούμενο που περνά. Η σύλληψη αυτή περιλαμβάνει πέραν των 150 ξεχωριστών ειδών πουλιών από τα οποία τα 80 αντιμετωπίζουν ήδη τον κίνδυνο της εξαφάνισης. Τα πουλιά αυτά είναι στην πλειοψηφία τους τα αηδόνια που αναμένει η Ευρώπη κάθε Άνοιξη για να προσφέρουν ομορφιά στα δάση και τα σπίτια της με τα χρώματα και κυρίως με το γλυκύτατο κελάδημα τους!

Η θανάτωση των πουλιών αυτών παρουσιάζεται ως βάρβαρη και απάνθρωπη. Άνθρωποι που υπέγραψαν το ψήφισμα χρησιμοποιούν πολύ σκληρή γλώσσα και χαρακτηρισμούς για να κατηγορήσουν τους Κύπριους οι οποίοι διεξάγουν ή ανέχονται την διεξαγωγή της φρικτής σφαγής των άγριων πουλιών. Μεταξύ των κατηγοριών αυτών περιλαμβάνονται και οι ακόλουθες: απληστία, απαιδευσία, έλλειψη πολιτισμού στους ανθρώπους, αναισθησία, ασυνειδησία, βαρβαρότητα, εγκληματικότητα, σκληρότητα, απανθρωπιά, «ντροπή στους Κύπριους» και πολλά άλλα! Με εξίσου σκληρή γλώσσα κατηγορείτο και ο ίδιος ο Υπουργός Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, για μη εφαρμογή του ισχύοντος νόμου.

Δήλωναν επίσης πολλοί από όσους υπέγραψαν το ψήφισμα ότι δεν θα επισκέπτονταν ποτέ ξανά την Κύπρο ως περιηγητές. Θα έπειθαν μάλιστα και άλλους να τερματίσουν τις επισκέψεις τους σε χώρα όπου διεξάγεται μια τόσο βάρβαρη σφαγή των αηδονιών.

Γίνεται ένας διασυρμός της Κύπρου σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, εξαιτίας αυτής της φοβερής και απάνθρωπης πρακτικής, που συνίσταται στην μαζική εξόντωση των άγριων, μεταναστευτικών πτηνών … Το ψήφισμα υπέγραψαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από όλες τις χώρες του κόσμου.

Η βαρβαρότητα του φαινομένου αυτού γίνεται ακόμα πιο αποκρουστική όταν λάβει κανείς υπόψη του την αγωνία, την απόγνωση και τον πόνο των πουλιών αυτών, ενώ είναι κολλημένα επάνω στα ξόβεργα. Ένας μαρτυρικός θάνατος που δεν τους αξίζει, αναμένει τα γλυκόλαλα αηδόνια στον τόπο μας...

Εξαιτίας της μαζικής τους εξόντωσης, καθώς και για άλλους λόγους, πολλά από τα είδη των πουλιών αυτών των οποίων ο αριθμός έχει ήδη μειωθεί κατακόρυφα , διατρέχουν τον κίνδυνο οριστικής εξαφάνισης. Αν η σφαγή τους συνεχιστεί, θα χαθούν για πάντα. Ο κόσμος μας θα γίνει φτωχότερος, όταν από τα δάση και τις αυλές μας θα απουσιάζει το γλυκύτατο κελάδημα των αηδονιών και θα κυριαρχεί πλέον η σιγή… Το αηδόνι είναι να το θαυμάζει κανείς για την ομορφιά και την φωνή του και όχι να το καταδιώκει για να το καταβροχθίσει…

Πέρα από τα πιο πάνω, η ζωή πάνω στην Γη είναι αλυσίδα που για να διατηρηθεί έχει ανάγκη από όλους τους κρίκους της οι οποίοι συνιστούν την βιοποικιλότητα. Με κάθε μορφή ζωής που εξαφανίζεται, χάνει η αλυσίδα και ένα της κρίκο, πράγμα που διαταράσσει τις λεπτές ισορροπίες της φύσης και θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση και των υπόλοιπων μορφών ζωής.

Μέτρα Τερματισμού της Σύλληψης και Θανάτωσης Άγριων Πτηνών

Είναι σημαντικό να εφαρμόζονται με αυστηρότητα από το Υπουργείο Γεωργίας και Φυσικών Πόρων και από την Αστυνομία, δρακόντεια μέτρα για πλήρη τερματισμό της εξόντωσης των άγριων πτηνών στην Κύπρο. Να επιβάλλονται αυστηρότατες ποινές σε όσους συλλαμβάνουν «αμπελοπούλια» καθώς και σε εστιατόρια που τα σερβίρουν στους πελάτες τους.

Φροντίδα της Άγριας Ζωής

Παράλληλα με τα αυστηρότατα μέτρα για καταστολή του θλιβερού αυτού φαινομένου που εξευτελίζει διεθνώς την Κύπρο και τον λαό της να λαμβάνονται μέτρα από το Υπουργείο Γεωργίας και Φυσικών Πόρων για φροντίδα και προαγωγή της ευημερίας των άγριων πτηνών στον τόπο μας. Τέτοια μέτρα θα πρέπει να περιλαμβάνουν την τοποθέτηση τροφής σε «ταΐστρες» καθώς και ποτίστρες με νερό, ώστε τα πουλιά αυτά να τρώνε και να ξεκουράζονται, προτού αναχωρήσουν, αναζωογονημένα, για το μακρινό τους ταξίδι.

Το έργο της φροντίδας των άγριων πτηνών και της άγριας ζωής γενικότερα μπορούμε να το συνδράμουμε όλοι οι πολίτες, είτε ως άτομα είτε ως οργανωμένα σύνολα. Όπως στον τομέα της Υγείας ο κάθε πολίτης, η κάθε κοινότητα και το κάθε οργανωμένο σύνολο έχει ευθύνη για την προαγωγή της υγείας στον τόπο του, σύμφωνα με τις εντολές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έτσι και στον τομέα της άγριας ζωής, οφείλει να καταθέτει την συμβολή του για την προστασία της, την φροντίδα και την προαγωγή της ευημερίας της. Ενώ σπούδαζα στην Αγγλία είχα την ευκαιρία να δω τα μικροσκοπικά «σπιτάκια» στα κάγκελα και στους φράκτες των οικιών τα οποία φιλοξενούσαν αηδόνια και άλλα άγρια πουλιά. Επίσης, σε φιλικές οικογένειες που επισκεπτόμουν, αμέσως μετά το γεύμα, έκοβαν το ψωμί που περίσσευε, σε μικρά κομματάκια και το έριχναν έξω στην αυλή για να το φάνε τα άγρια πουλιά! Κάτι παρόμοιο μπορούμε να κάνουμε κι εμείς εδώ στην Κύπρο. Αντί να πετούμε τα ψωμιά που μας περισσεύουν, να τα ρίχνουμε στα πουλιά, φουσκωμένα σε νερό ώστε να είναι πιο εύκολη η βρώση τους. Μπορούμε επίσης να τους ρίχνουμε σπόρους και να τους βάζουμε νερό σε «ποτίστρες» ή απλά λεκανάκια, που κινδυνεύουν να πεθάνουν από την δίψα.

Την προστασία και φροντίδα των άγριων πτηνών και της άγριας ζωής γενικότερα, μπορούν επίσης να την συνδράμουν οργανωμένα σύνολα όπως είναι τα κέντρα νεότητας, τα κατηχητικά, οι αθλητικοί σύλλογοι και άλλες ομάδες. Θα μπορούν να προσθέσουν στις δραστηριότητες τους την τοποθέτηση τροφής καθώς και «ποτίστρες» σε σημεία όπου σταματούν τα πουλιά αυτά για να ξεκουραστούν, να φάνε και να πιουν νερό ώστε να πάρουν νέες δυνάμεις για συνέχιση του μακρινού τους ταξιδιού.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε όλη την Κύπρο έχει επίσης σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει σε μια εκστρατεία προστασίας και φροντίδας της άγριας ζωής. Ο κάθε δήμος και η κάθε κοινότητα να τοποθετεί τροφή και ποτίστρες σε μέρη όπου συχνάζουν πουλιά. Να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στις ποτίστρες, λόγω της ξηρασίας που επικρατεί στην Κύπρο.

Συνεχής Εκπαίδευση και Ευαισθητοποίηση του Κοινού

Απαιτείται επίσης συνεχής εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των ανθρώπων ώστε να θελήσουν από μόνοι τους να τερματίσουν την φρικτή πρακτική που εφαρμόζεται στον τόπο μας, απέναντι στα αηδόνια της οικουμένης! Τα σχολεία όλων των επιπέδων, από τα νηπιαγωγεία μέχρι και τα πανεπιστήμια, θα πρέπει να γίνουν κέντρα ευαισθητοποίησης για την ανάγκη προστασίας και φροντίδας της άγριας ζωής. Να οργανώνονται εκδρομές από τα σχολεία σε μέρη όπου συχνάζουν μεταναστευτικά πουλιά και οι μαθητές να τους τοποθετούν τροφή και νερό. Με αυτό τον τρόπο θα αποκτούν τα παιδιά μας βιώματα φροντίδας της άγριας ζωής.

Σε περιοχές όπου συντελείται η μαζική εξόντωση των άγριων πτηνών, η προσπάθεια να είναι ιδιαίτερα εντατική, ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι άνθρωποι να τερματίσουν αμέσως την βάρβαρη αυτή πρακτική. Στόχος της εκστρατείας να είναι ο πλήρης τερματισμός της κατανάλωσης «αμπελοπουλιών», από όλους τους Κύπριους, οπότε θα χαθεί η ζήτηση τους, με αποτέλεσμα «να κλείσει η αγορά».

Οικονομικά Οφέλη Από τα Αηδόνια

Μπορεί η Κύπρος να επωφεληθεί οικονομικά από την εδώ παρουσία των αηδονιών και των άλλων όμορφων, άγριων παλιών με τρόπους ειρηνικούς που δεν τα βλάπτουν. Θα μπορούν για παράδειγμα να δημιουργηθούν κέντρα θέασης και ακρόασης των άγριων πουλιών (bird watching centres) όπου οι άνθρωποι να έχουν την ευκαιρία να δουν τα πουλιά και να τα ακούσουν, με διακριτικό τρόπο, χωρίς να τα ενοχλούν. Σε πρόσφατη επίσκεψη μου στην Αγγλία πήγα σε ένα τέτοιο κέντρο όπου πραγματικά με συγκίνησε η ομορφιά και το τραγούδι του πλήθους των πουλιών που περιφέρονταν ασφαλή και ήρεμα, χωρίς τον φόβο της επικείμενης σύλληψης και εξόντωσης τους.

Θα μπορούν να γίνονται οργανωμένες επισκέψεις για θέαση της ομορφιάς των πτηνών αυτών και για να ακροαστούν οι Κύπριοι και οι ξένοι τα θαυμάσια κελαηδήματα των αηδονιών. Είναι σημαντικό όπως τέτοιες επισκέψεις κοντά σε βιότοπους, να συντελούνται με προσοχή και σεβασμό για τα πουλιά, ώστε να μην ενοχλούνται από την παρουσία ομάδας ανθρώπων. Η επίσκεψη να γίνεται από κάποια απόσταση και οι περιηγητές να βλέπουν τα πουλιά με κιάλια. Στα κέντρα θέασης των πουλιών να δίνονται πληροφορίες για τα είδη των μεταναστευτικών πουλιών που επισκέπτονται την Κύπρο καθώς και για τα είδη της άγριας ζωής στην Κύπρο, και για τρόπους προαγωγής της ευημερίας τους.

Επίλογος και Συμπεράσματα

Το επίπεδο του πολιτισμού μιας χώρα φαίνεται από την μεταχείριση των ευάλωτων ομάδων της καθώς και των ζώων. Ας δείξουμε στην οικουμένη ότι, ο πολιτισμός μας δεν είναι μόνο στους αρχαιολογικούς μας χώρους και στα μουσεία μας αλλά λειτουργεί μέσα στην ψυχή μας και εκφράζεται μεταξύ άλλων και ως φροντίδα των αηδονιών, των άλλων μεταναστευτικών πτηνών που αντιμετωπίζουν ήδη τον κίνδυνο της τελειωτικής εξαφάνισης καθώς και της άγριας ζωής γενικότερα. Η φροντίδα των άγριων πτηνών από μέρους όλων των Κυπρίων, ας αποτελέσει χειρονομία επανόρθωσης για το μεγάλο κακό που έχει κάνει η Κύπρος στην άγρια ζωή, θανατώνοντας αδιακρίτως τα μεταναστευτικά πτηνά. Την αρετή της φιλοξενίας που μας χαρακτήρισε ως έθνος ανά τους αιώνες, ας την επεκτείνουμε και στα αηδόνια καθώς και στα άλλα μεταναστευτικά πουλιά!

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε και στον ημερήσιο τύπο.