Σκοπός του βιβλίου αυτού είναι να περιγράψει και να παραδώσει στην παρούσα γενεά αλλά και στις επερχόμενες, χαρακτηριστικά που συνιστούσαν την φυσιογνωμία του Πραστειού ως κοινότητας της Μεσαορίας και κατ’ επέκταση της Κύπρου. Η φυσιογνωμία του Πραστειού όπως και άλλων κοινοτήτων και πόλεων της Κύπρου, είναι προϊόν της ιστορικής πορείας του τόπου μας, των καταβολών και επιδράσεων που δέχτηκε ως αποτέλεσμα της πορείας του αυτής μέσα στον χρόνο.

Η γεωγραφική της θέση μεταξύ τριών ηπείρων υπήρξε για την Κύπρο προνόμιο, αφού λειτούργησε ως σταυροδρόμι πολιτισμών Ανατολής και Δύσης, Βορρά και Νότου, από τους οποίους δέχτηκε επιδράσεις που τις αφομοίωσε και τις εξέφρασε στην συνέχεια με τον δικό της μοναδικό τρόπο, εμφανή στον λαϊκό της πολιτισμό. Η θέση της υπήρξε και κατάρα αφού πέρασε από τα χέρια όλων των εκάστοτε ισχυρών της περιοχής που της επέβαλαν τον ζυγό της δουλείας με όλα του τα δεινά για τον λαό της.Η θέση του Πραστειού, στο κέντρο της πεδιάδας της Μεσαορίας και μεταξύ των μεγαλύτερων χειμάρρων της Κύπρου διαδραμάτισε καταλυτικό πράγοντα στην εξέλιξη του χωριού. 

Αναλύονται στα κείμενα του έργου αυτού αναλύονται αξίες και παραδόσεις, ήθη και έθιμα που κυριαρχούσαν, μέχρι και την αποφράδα ημέρα της βίαιης Εξόδου των Πραστιτών από την πατροπαράδοτη γη τους, εξαιτίας της Εισβολής των Τούρκων και της Κατοχής. Περιγράφονται διεργασίες χιλιόχρονες και τα εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούνταν που τα κατέκλεισε το παλιρροιακό κύμα της τεχνολογίας και τα έσβησε. Χάθηκε αρχικά η χρήση παραδοσιακών εργαλείων και μεθόδων και στην συνέχεια η ανάμνηση τους. Πόσοι από τους νεαρούς Πραστίτες γνωρίζουν σήμερα τι είναι η βουκάνη και το φερνάτζιη και ποια η χρήση τους;

Η θεωρία του πολιτισμού υποστηρίζει πως όταν χαθεί η χρήση ενός εργαλείου, στην πορεία του χρόνου θα ξεχαστεί αυτή η χρήση και στην συνέχεια και το ίδιο το εργαλείο. Θα είναι σαν να μην υπήρξαν. Σημαντικοί τρόποι διάσωσης τους είναι, πέρα από την διαφύλαξη τους σε μουσεία, οι ποικίλες μορφές πολιτισμού όπως είναι η περιγραφή τους σε ένα δοκίμιο, ένα διήγημα, ένα ποίημα, ένα μυθιστόρημα ή ακόμα και ένα έργο τέχνης. .

Σκοπός του βιβλίου μου αυτού είναι η καταγραφή των μαρτυριών από Πραστίτες για όλα τα πιο πάνω, συμβάλλοντας  στην διάσωση της ιστορικής μνήμης και της πολιτισμικής κληρονομιάς του χωριού μας, του Πραστειού Μεσαορίας. Καταθέτω αυτή μου την συμβολή με το μολύβι και τον χρωστήρα μου, για να μην ξεχαστούν τα όσα είχα το προνόμιο να γνωρίσω και να αγαπήσω.

Προσθήκη νέου σχολίου